Site pictogram Psycholoog Optimaal Presteren

Stress beroepsziekte nummer 1

Stress beroepsziekte nummer 1

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één in Nederland. Bijna iedere organisatie heeft te maken met stress op het werk. Maar liefst 33% van het werk gerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door stress en burn out. Van de Nederlandse werknemers zegt 40% vaak tot altijd heel veel werk te hebben, 36% noemt het werk zelfs hectisch.

In 2013 waren er van de 266 ziekmeldingen per 100 duizend werknemers, 96 het gevolg van ‘psychosociale arbeidsbelasting’. De geschatte kosten van arbeidsverzuim door stress bedragen jaarlijks 4 miljard euro. Werkstress kan leiden tot psychische en fysieke klachten. Het is van belang om snel in te grijpen, want verzuim dat eruit voort kan komen, duurt gemiddeld langer dan verzuim door andere oorzaken.

Controles Inspectie SZW
Minister Asscher zet dit onderwerp de komende vier jaar hoog op de agenda van werkgevers én werknemers. De Inspectie SZW gaat daarbij ook extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer.

Kosten van uitval en productiviteitvermindering door stress

Uitval van een Hbo’er kost gemiddeld:
€ 450,00 per dag

Productiviteit vermindering (-35%) van een Hbo’er kost gemiddeld:
€ 157,50 per dag

Wilt u bij uw personeel werkstress, Burn out en psychisch verzuim verlagen en de prestaties vergroten via de beste methoden en technieken uit de Sport- & Prestatiepsychologie? Neem dan contact op met mdebruin@psycholoogoptimaalpresteren.nl of telefonisch via 06-44502233