Site pictogram Psycholoog Optimaal Presteren

Mentale voorbereiding

Een rijtje woorden is makkelijker op te zeggen als je bij elk woord tevens een beeld hebt. Beelden maken een herinnering dus sterker en dat is ook één van de redenen waarom verbeelding helpt om je prestaties te bevorderen. Kijk maar naar een negatieve situatie. Een voetballer die voor de penalty al een paar keer de beelden heeft gezien waarin het misgaat. Dit vergroot de kans dat de penalty gaat zoals hij zich voorstelde. Het is belangrijk de kracht van verbeelding in je voordeel te gebruiken. Wat is verbeelding? Verbeelding is het oefenen van situaties in je gedachten. Eén van de vaardigheden die je kunt inzetten om een prestatie-situatie in je werk (bijvoorbeeld een moeilijk gesprek of een presentatie) goed voor te bereiden. Je oefent dan in je gedachten om goed om te gaan met tegenslagen en dingen die je kunnen afleiden. Sommige mensen denken automatisch veel in beelden. Verbeelding is een vaardigheid die je veel voordeel geeft als je het systematisch aanleert en onderhoudt. De beelden zullen dan scherper en ‘realistischer’ worden. Het is belangrijk dat je de beelden ziet, je het prettige gevoel hebt dat je ook hebt als het in het echt zo goed gaat én dat je gelooft dat je het kunt zoals je je het je hebt voorgesteld.

Verbeelding vergt veel oefening maar iedereen kan het leren. Het is net als het trainen van een spier. Hoe vaker je het doet, des te sterker het wordt en gemakkelijker je er een beroep op kunt doen als je het nodig hebt. Begin eerst bij situaties die je al leuk vindt en goed kunt. Als dat makkelijker gaat begin je met situaties die je lastig vindt.
Verbeelding is een mooie vaardigheid om slimmer te werken in plaats van harder en meer. Door jezelf aan te wennen positieve voorstellingen te maken verbeter je de kwaliteit van wat je doet. Bovendien zorgen positieve voorstellingen ervoor dat je vaardiger wordt in het oproepen van positieve emoties en vergroot je je zelfvertrouwen.

Als u dit artikel waardevol vindt, zou u het dan willen delen in uw (social media) netwerk en of reviewen? Alvast heel erg bedankt!
[RICH_REVIEWS_SHOW num=”all”] [RICH_REVIEWS_FORM]