Site pictogram Psycholoog Optimaal Presteren

Lisicki

De vrouwenfinale tennis van 2013 op Wimbledon tussen winnares Marion Bartoli en Sabine Lisicki laat goed zien dat zelfs (ervaren) sporters op het allerhoogste niveau mentaal steken laten vallen. Lisicki maakte grote indruk in het toernooi met haar verfrissende spel en door op weg naar de finale onder andere Serena Williams te verslaan. Ook mentaal werd ze de hemel in geprezen vanwege haar vermeende zelfvertrouwen en omdat ze een paar keer vanuit achterstand wist terug te vechten. Als idooltype was zij de favoriet en de gewenste winnares. Ze zou zelfs voorbestemd zijn te winnen en zou naar eigen zeggen de tegenslagen en blessures uit het verleden achter zich hebben gelaten en alleen nog maar bezig zijn te genieten van tennis.In de finale tegen Bartoli kwam ze echter helemaal niet in de buurt van haar niveau van voorgaande wedstrijden. Achteraf gaf ze ook aan overweldigd te zijn door de situatie. Hoewel ze vooraf zei uit te zien naar de finale, bleek ze er mentaal niet klaar voor te zijn. Wat gebeurde er? Hoe kan iemand één of twee dagen later ineens twee of drie klassen minder presteren? Van tennisliefhebber gaan naar iemand die de wanhoop nabij is en op de baan in snikken uitbarst?

Net als de meesten was ook Lisicki zelf teveel bezig met het winnen van Wimbledon. Haar droomdoel en ook voor haar moeder die jaren lang tegen de wind in alles over had voor de carrière van haar dochter. Voor de wedstrijd won ze ook advies in bij haar landgenoten en voormalig Wimbledon-winnaars Steffi Graf en Boris Becker. Laatstgenoemde nam haar zelfs mee naar de Hall of Fame van oud-winnaars.

Kortom, Lisicki liet zich afleiden. Ze haalde zichzelf uit haar mindset en ritme waarmee ze in voorgaande wedstrijden een hoog niveau haalde. Een droomdoel is goed, echter als een wedstrijd nadert is het belangrijk ook andere doelen te stellen die je helpen aandacht te kunnen richten op je eigen spel.

Ten onrechte wordt ‘mentaal sterk’ zijn als synoniem gezien voor vechtlust of mentaliteit. Uiteraard zijn dat wel belangrijke onderdelen. Als sportpsycholoog kun je vaak al ‘zien’of iemand mentaal geschoold is en een goede mindset heeft om te presteren. Het is dan ook verbluffend te zien dat ook op dit niveau geregeld mentale unforced errors gemaakt worden. Je kunt leren presteren en leren om te genieten van je sport, ook in een droomfinale.

Als u dit artikel waardevol vindt, zou u het dan willen delen in uw (social media) netwerk en of reviewen? Alvast heel erg bedankt!
[RICH_REVIEWS_SHOW num=”all”] [RICH_REVIEWS_FORM]